Webfejlesztés kisokos: Ho...

Webfejlesztés kisokos: Hogyan ellenőrizzük a weboldalt hét lépésben?

Webfejlesztés kisokos: Hogyan ellenőrizzük a weboldalt hét lépésben?

Webfejlesztés kisokos: Hogyan ellenőrizzük a weboldalt hét lépésben? Magyarán ha ezeken túlvagy, elmondhatod a weboldaladról, hogy megfelel a legújabb elvárásoknak. Ninc

Hogyan ellenőrizzük a weboldalt hét lépésben?

Magyarán ha ezeken túlvagy, elmondhatod a weboldaladról, hogy megfelel a legújabb elvárásoknak. Nincs sok olyan dolog, amitől ilyen szintű naprakészséget kívánunk meg, mint egy weboldal. Mindannyian tudjuk, milyen rohamos léptekben fejlődik a tudomány és a technika, és ez a nagyfokú fejlődés főleg az informatika területén a leglátványosabb. Javasoljuk tehát, hogy mindenki tanulmányozza át a saját weboldalát, vajon megfelel –e a lent felsorolt elvárásoknak, és ha valamelyik kritérium esetleg hiányozna, újra kell íratni és modernizálni egy profi webfejlesztő szakember segítségével.
Nézzük is, mi mindennek kell megfelelnie egy igényes weblapnak ahhoz, hogy profinak hívhassuk!
 
1. Kezdő lépésként a legegyszerűbben megvizsgálható és legkönnyebben megvilágítható dologgal indítsunk: a weboldalnak gyorsnak, illetve inkább villámgyorsnak kell lennie – hacsak nem egyenesen fénysebességűnek! Abban az esetben, ha a weboldalunk pár pillanat alatt teljesen betöltődik minden 5 évet még el nem érő eszközön – asztali gépen, laptopon, notebookon, tableten vagy okostelefonon, akkor máris ugorhatunk a második pontra. Ha ennyi idő alatt nem töltődik be, akkor kezdhetünk félni, ugyanis a lassú oldalakkal futhatunk még pár kört a problémák kiküszöbölése érdekében.
2. Következő lépésként teszteljük, hogy elég korszerű –e a külső. Ha rápillantunk a weblapra, és az a benyomásunk, mintha egy friss, pár napja alakított oldalt néznénk, annak ellenére, hogy valójában ez már egy évek óta fennálló oldal, akkor mehetünk a harmadik pontra.
3. A harmadik pozitív tulajdonsága egy modern weblapnak, ha az oldalon egy linkre nyomunk és nem az egész oldal töltődik be újra, hanem csak a kívánt rész frissül. Ne tegyük ki az oldalunkra látogatókat annak a kellemetlenségnek, hogy feleslegesen generáljuk nekik az adatforgalmat, manapság már rengetegen használják a mobilnetet a böngészésre.
4. Az pedig még kedvezőbb, ha abban az esetben sem töltődik be a teljes oldal, ha változtatunk a tartalmán, beleértve ebbe, hogy akár az oldal felépítése is megváltozik. Nyilván jelzi ezt a folyamatot valami az oldalon, és tisztában vagyunk vele, hogy épp frissül, de nem lesz tőle kellemetlenségünk és plusz adatforgalom sem.
5. Az imént felsorolt pontokkal ellentétben a linknek viszont meg kell változnia a böngésző címsorában, nem maradhat mindig ugyanaz, ugyanis így a keresőmotorok nem fogják felismerni, hova kell irányítaniuk a kívülről hozzánk érkező látogatókat. Nem beszélve arról, hogy ezzel a módszerrel könnyebb megosztani a tartalmat is, ami azért kedvező, mert új látogatókat szerezhetünk, ugyanis egy másik weboldalról érkező látogató nem tud kiigazodni és böngészgetni, ha állandóan ugyanaz az url.
6. Egy korszerű, igényes weblap kizárólag titkosított csatornán kéri el a személyes adatokat és a jelszót, azaz a regisztráció és a belépés a https:// kezdetű oldalon történik.
7. Az oldalon minden a kezünkre áll. Vagyis ha megkérünk valaki mást, akinek idegen az oldalunk, hogy nézzen szét a weboldalon, akkor mindent világosan érteni fog és meg is talál. Rögtön átlátja a jelzéseket, tudja is értelmezni, a funkciókat kis kereséssel megtalálja és használni is tudja a rámutató linkekkel, gombokkal.

Az az informatikus, szoftver- vagy webfejlesztő, aki igényes a munkájára, folyamatosan részt vesz a továbbképzéseken, ez alapján frissíti fel tudását az igen nagy léptekben fejlődő tudománnyal együtt haladva, valamint a lehető legjobban használja ki munkája alatt az új információkat.
 
 
Ez azt mutatja, hogy abban az esetben, ha úgy véljük, honlap unk nem elég aktuális. Ne mellőzzük sokáig a szakember segítségét igénybe venni, hiszen ha modern a weboldalunk, akkor átadhatjuk tudásunk gyümölcsét a sok látogatónak, akikből később vásárlók is lehetnek.
.